English versionEnglish version

Bejelentkezés

Általános tudnivalók

Az anti-aging medicina a fizikai és szellemi képességek megőrzését és javítását célzó multidiszciplináris medicina, amely angol orvosi terminológia világszerte meghonosodott az orvoslásban. Az "anti-aging" jelentése "öregedés ellen". A közhiedelemmel ellentétben az anti-aging nemcsak a kor külső nyomainak eltüntetésére hivatott.

Az anti-aging medicina feladata elsősorban a belső egészség megőrzése, javítása és helyreállítása az élettani folyamatok mentén a szervezet számára létfontosságú biokémiai vegyületek szintjének helyreállításával, a szervezetben kialakult gyulladásos folyamatok megszüntetése, a méregtelenítés és salaktalanítás, a hormonok szintjének helyreállítása bioazonos hormonokkal, mindezzel lassítva és ellensúlyozva sejtjeink idő előtti elöregedését és pusztulását.

Az emberi szervezet élettani működésének az egyensúlya, annak helyreállítása bármilyen életkorú emberben kiemelkedően fontos alappillére az egészség megőrzésének vagy visszaállításának, hiszen az emberben a testi funkciók és a gondolkodás képességének minősége is sejtszinten dől el, vagyis a sejtszintű folyamatok normális működéséhez szükséges vegyületek optimalizálása késlelteti a sejtek idő előtti öregedését és pusztulását.

Az emberi szervezet egy hihetetlenül bonyolult és fejlett, élettanilag "high-tech" automata önszabályozással rendelkező önfenntartó egység. Trilliónyi különböző feladatra hitelesített sejtjének élettartama, milliónyi párhuzamosan zajló folyamata és ezek kimenetele az ezekben a folyamatokban felhasználható biokémiai vegyületek mennyiségétől és minőségétől függ!

Az élethez szükséges energia előállításához fehérjék, zsírok, szénhidrátok, az energia előállítása érdekében zajló bonyolult láncreakciók szabályos élettani kimeneteléhez pedig vitaminok, pro-vitaminok, co-vitaminok, co-faktorok, nyomelemek, hormonok, enzimek, stb.

Ezekben az élettani folyamatokban sejtjeink osztódnak, hogy megújuljanak, illetve pusztulnak, mert "elöregszenek" és itt az "elöregedés" nem azonos az emberi kronológiai értelemben vett "öregséggel", hiszen a sejt elöregedése, változó mértékben ugyan, de minden életkorra jellemző. A sejtszintű folyamatok szerveink és szervrendszereink funkciójában, végül az érzékelhető testi és szellemi működésünkben, képességeinkben nyilvánulnak meg, a belső folyamatok funkcionális minőségében és a külső megjelenésünkben egyaránt.

Létjogosult-e az anti-aging medicina az emberi szervezet élettani és biokémiai egyensúlyának megtartására vagy helyreállítására történő törekvése?

Tények

Multinacionális felmérések igazolták hogy a stressz, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az elhízás, az alkohol fogyasztás, a rostban-,vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, telített zsírokban dús étrend a megbetegedés és halálozás markáns rizikófaktorai. Ezekben az állapotokban az élettani és biokémiai folyamatok egyensúlya felborul, nagy mennyiségű szabadgyök termelődik, az immunrendszer gyengül, krónikus gyulladásos folyamatok generálódnak, felborul a hormon háztartás, illetve az immunválaszok gyengesége miatt daganatos sejtek szaporodása kezdődhet. Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nők és férfiak többsége mire eléri a nyugdíj korhatárt, amikor is élvezhetné az évtizedek munkája után jól megérdemelt pihenését, már számos krónikus betegséggel rendelkezik.

Ha csak annyi időt és anyagiakat fordítanánk az egészségünkre, mint amennyit az élvezeti cikkek beszerzésére és a szórakozásra, a statisztikák mást mutatnának!

A betegségeket két csoportra oszthatjuk: örökletesek és szerzettek.

A szerzett betegségek a külső környezet károsító hatásai ( UVA sugárzás, nehézfémek, növényvédő szerek és egyéb toxikus anyagok szervezetbe kerülése), az emberi individuum életmódja (renszdszeres mozgás hiánya, stressz, elégtelen mennyiségű és minőségű alvás, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, kevés természetes napfény) étrendje (telített zsírok túlsúlya, finomított szénhidrátok, kevés rost, kevés vitamin és nyomelem, indokolatlanul kalóriadús étrend, kevés folyadék fogyasztása) következtében kialakuló, egymást rontó kórállapotok. Persze a külső környezeti ártalmak mindegyikét nem eliminálhatjuk az életünkből és többnyire a stresszt sem, de sok tényezőn változtathatunk!

Ami a genetikailag determinált betegségeket illeti, ezek egy részében tudatos megelőzéssel elkerülhető a betegség megjelenése.

Evidenciák bizonyítják, hogy a létfontosságú amino-, és zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, rostokat tartalmazó kalóriaszegény étrendnek és bioidentikus hormonoknak nagy terápiás szerepe van a tradicionális evidence-based protokollokkal párhuzamosan a szív-érrendszeri,- metabolikus-, immun-, kognitív-, hormon-, bőr-és szem, emésztőrendszeri, mozgásszervi megbetegedésekben és nem utolsó sorban a daganatos betegségekben.

A tudatos prevenció és a már kialakult betegségek esetén a professzionális egyénre szabott kezelés által megcélozható sejtjeink és összességében szervezetünk fiatalkorihoz hasonló működésének megtartása.